onsdag 6 mars 2013

Rester hela veckan.

De senaste veckorna har jag skaffat en ny matvana som innebär att på måndagen eller tisdagen göra upp  en plan för hela veckans rätter och handla dem i en stöt. Igår eftermiddag var det dags att ta promenaden till mataffären och göra det stora inköpet. Den nya vanan har som syfte att spara pengar och att undvika onödig konsumtion, vilket ledde till det val vi gjorde igår: att inte köpa någonting nytt den här veckan. Här ska jag lägga in en brasklapp, för jag gick ändå till affären. Idag fyller Vilda år vilket innebär lyxfrukost. Men i övrigt blir det restfest hela veckan. Jag känner mig nöjd med valet dels för att det boostar mitt något stereotypa "vill-se-mig-själv-som-en-politiskt-engagerad-ungdom-som-gör-rätt-för-mig-självförtroende", men även för att det blir en utmaning som kan göra att vi lagar nya rätter. Igår kväll lagade jag en något jag aldrig gjort förut på följande ingredienser:

Tre rödbetor
En gullök
Fem vitlöksklyftor
Två morötter
Tre potatisar
Fyra jordärtskockor
1/4 vitkålshuvud
Vitvinsvinäger
Olja
Smör
Mjölk
Majonäs
Citronkoncentrat

Mycket rotfrukter och många ingredienser överhuvudtaget. Hade antagligen behövt slänga något om jag  gått och handlat ny mat.

Vad jag gjorde var mos på jordärtskockor och potatis, coleslaw, rödbetschips och rostad lök.

Moset 
Koka skalad potatis och jordärtskockor i ungefär 15 minuter. Dela upp dem i mindre bitar redan innan kokning så att det går snabbare. Häll sedan av vattnet och tillför mycket smör, lite mjölk, en pressad vitlök, salt och peppar. Ta fram stavmixern och gör till mos. Har du ingen mixer går det bra med en gaffel, det ska ändå inte vara helt slätt tycker jag.

Rödbetschips och rostad lök 
Hacka rödbetor i smala mynt och löken i vilken form du vill, men ganska smått. Ta fram ett par vitlöksklyftor, fortfarande i sitt skal. Olja en form ordentligt och lägg på grejerna, krydda med salt, peppar och timjan. Kör sedan 45 minuter i ugn på 225 grader. Nyckeln är mycket olja och att röra om ofta.

Coleslaw (gjordes av Vilda)
Riv vitkål och morötter och lägg i skål. Tillför salt, peppar, ingefära, 1 msk socker, 2/3 dl majonäs, lite vitvinsväger och citronkoncentrat. Blanda och låt stå i kylen minst tio minuter innan du börjar käka.

Resten av veckan (pun intended) fyller vi med:

- Grön ärtsoppa
- Gryta med röda linser, kokosmjölk och sojabitar man köper torra och blötlägger och kryddar själv (billigt och väldigt gott).
- Pasta med tomatsås och kapris och någonting mer, får se vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar